Wynik wyszukiwania
Zapytanie: ŻYWNOŚĆ
Liczba odnalezionych rekordów: 12



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | excel | Nowe wyszukiwanie
1/12
Nr opisu: 0000118923   
Zastosowanie polimerów z nadrukiem molekularnym jako sorbentów do wydzielania wybranych pestycydów z żywno..ci.
[Aut.]: Magdalena Beata Kurek, Hanna Barchańska, Marian Turek.
W: II Międzynarodowa Interdyscyplinarna Konferencja Doktorantów Uczelni Technicznych. InterTechDoc'2017, Gliwice-Ustroń, 2017. Red. Mirosław Bonek, Anna Filipowska, Łukasz Kohlbrenner. Gliwice : Instytut Materiałów Inżynierskich i Biomedycznych. Wydział Mechaniczny Technologiczny. Politechnika Śląska, 2017, s. 42-52, bibliogr. 19 poz. (Prace Instytutu Materiałów Inżynierskich i Biomedycznych Politechniki Śląskiej w Gliwicach ; )

pestycydy ; polimery z nadrukiem molekularnym ; sorbent ; żywność

pesticides ; molecularly imprinted polymers ; food sample ; sorbent

2/12
Nr opisu: 0000091936   
Oddziaływanie antropogeniczne na środowisko i występowanie zanieczyszczeń estrogenicznych w żywności.
[Aut.]: Mariusz Dudziak, Edyta* Burdzik.
-Aura 2014 nr 5, s. 21-22, bibliogr. 10 poz.. Punktacja MNiSW 6.000

żywność ; bezpieczeństwo żywności ; modulatory hormonalne ; EDCs

food ; food safety ; endocrine disrupting compounds ; EDCs

3/12
Nr opisu: 0000081794   
Zawartość fenolokwasów w próbkach żywności.
[Aut.]: Celina Pieszko, A. Orzoł.
-Bromat. Chem. Toksykol. 2012 T. 45 nr 2, s. 159-164, bibliogr. 15 poz.. Punktacja MNiSW 4.000

fenolokwasy ; spektrofotometria ; żywność

phenolic acids ; spectrophotometry ; food

4/12
Nr opisu: 0000081386
Zastosowanie ultra wysokosprawnej chromatografii cieczowej (UPLC) do analizy amin biogennych i metyloksantyn w żywności.
[Aut.]: Joanna Płonka, Irena** Baranowska.
W: Aktualne problemy chemii analitycznej. IV Seminarium naukowe. Katowice : Górnośląskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk im. W. Roździeńskiego, 2010, s. 17

ultra wysokosprawna chromatografia cieczowa ; aminy biogenne ; metyloksantyny ; żywność

ultra high performance liquid chromatography ; biogenic amines ; methylxanthines ; food

5/12
Nr opisu: 0000050549   
Metody rozdzielcze i nowe procedury analityczne do analizy mieszanin wybranych związków biologicznie aktywnych. Rozprawa doktorska.
[Aut.]: Joanna Płonka.
Gliwice, 2009, 159 k., bibliogr. 310 poz.
Politechnika Śląska. Wydział Chemiczny. Promotor: prof. dr hab. Irena** Staneczko-Baranowska

chromatografia ; leki ; żywność ; aminy ; witaminy

chromatography ; drug ; food ; amines ; vitamins

6/12
Nr opisu: 0000081730
Oznaczanie amin biogennych i metyloksantyn w żywności metodą HPLC.
[Aut.]: Joanna Płonka, Irena** Baranowska.
W: Zastosowanie technik chromatograficznych w analizie środowiskowej i klinicznej. IV Konferencja Chromatograficzna, Łódź, 8-9 kwietnia 2009. Politechnika Łódzka. Wydział Chemiczny. Instytut Chemii Ogólnej i Ekologicznej. Łódź : [b.w.], 2009, s. 25, bibliogr. 1 poz.

metyloksantyny ; aminy biogenne ; HPLC ; żywność

methylxanthines ; biogenic amines ; HPLC ; food

7/12
Nr opisu: 0000081748
Przygotowanie próbek żywności do analizy amin biogennych i metyloksantyn.
[Aut.]: Irena** Baranowska, Joanna Płonka.
W: Nowoczesne metody przygotowania próbek i oznaczania śladowych ilości pierwiastków. Materiały XVIII Poznańskiego Konwersatorium Analitycznego, Poznań, 16-17 kwietnia 2009 r. Analityka w metalurgii i inżynierii materiałowej. Materiały X Szkoły Naukowej, Poznań, 15 kwietnia 2009 r. = Modern methods of sample preparation and determination of trace elements. Metallurgy and material engineering analysis. X workshop. Red. H. Matusiewicz, M. Raciborski. Zakład Chemii Analitycznej Wydziału Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej, Komisja Śladowej Analizy Nieorganicznej Komitetu Chemii Analitycznej PAN. Poznań : Prodruk, 2009, s. 74, bibliogr. 1 poz.

żywność ; aminy biogenne ; metyloksantyny

food ; biogenic amines ; methylxanthines

8/12
Nr opisu: 0000081815
Oznaczanie składników dających energię w napojach energetyzujących.
[Aut.]: Celina Pieszko, Irena** Baranowska.
W: Nauka i przemysł. Metody spektroskopowe w praktyce. Praca zbiorowa. Pod red. Z. Hubickiego. Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Wydział Chemii. Lublin : Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej. Wydział Chemii, 2008, s. 391, bibliogr. 9 poz.

żywność ; napój energetyzujący ; spektrofotometria pochodna

food ; energy drink ; derivative spectrophotometry

9/12
Nr opisu: 0000088380
Metoda AAS w analizie wielopierwiastkowej składników diety.
[Aut.]: Irena** Baranowska, Piotr Markowski, A. Jaros.
W: Nowoczesne metody przygotowania próbek i oznaczania śladowych ilości pierwiastków. Materiały XV Poznańskiego Konwersatorium Analitycznego, Poznań, 20-21 kwietnia 2006 r. Materiały odniesienia a wzorce analityczne. Materiały szkoły naukowej, Poznań, 19 kwietnia 2006 r. Zakład Chemii Analitycznej Wydziału Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej, Komisja Analizy Nieorganicznej Komitetu Chemii Analitycznej PAN. Poznań : Zakład Poligraficzny Alwers, 2006, s. 72

analiza wielopierwiastkowa ; AAS ; żywność ; produkt spożywczy

multi-elements analysis ; AAS ; food ; food product

10/12
Nr opisu: 0000011923
Krystalizacja wody w produktach a ich periodyczne zamrażanie.
[Aut.]: Joachim** Kozioł, Wiesław Gazda, Krzysztof* Banasiak, Aleksander* Szydło.
W: Kongres nauki Politechniki Śląskiej Wydziału Inżynierii Środowiska i Energetyki z okazji 60-lecia Uczelni. 50-lecie kierunku Inżynieria Środowiska. Gliwice : Wydaw. Politechniki Śląskiej, 2005, s. 231-239, bibliogr. 11 poz.

żywność ; zamrażanie produktów ; zamrażanie periodyczne ; krystalizacja wody ; krystalizacja lodu ; stanowisko badawcze

food ; products freezing ; periodic freezing ; water crystallisation ; ice crystallization ; test stand

11/12
Nr opisu: 0000011927
Modelowanie przewodzenia ciepła przy zmianie fazy w wybranych układach chłodniczych i zespołach pomp grzejnych.
[Aut.]: Jan** Składzień, Joachim** Kozioł, Adam** Fic.
W: Kongres nauki Politechniki Śląskiej Wydziału Inżynierii Środowiska i Energetyki z okazji 60-lecia Uczelni. 50-lecie kierunku Inżynieria Środowiska. Gliwice : Wydaw. Politechniki Śląskiej, 2005, s. 267-274, bibliogr. 23 poz.

przewodzenie ciepła ; modelowanie ; MES ; metoda różnic skończonych ; zamrażanie górotworu ; pompa grzejna ; gruntowy wymiennik ciepła ; proces przepływu ; komora chłodnicza ; pole temperatury ; żywność ; zamrażanie produktów

heat conduction ; modelling ; FEM ; finite difference method ; rock mass freezing ; heat pump ; ground heat exchanger ; flow process ; cold room ; temperature field ; food ; products freezing

12/12
Nr opisu: 0000012445   
Spożywcze organiczne barwniki syntetyczne. Charakterystyka, metody analityczne.
[Aut.]: Irena** Baranowska.
-Przem. Chem. 2005 t. 84 nr 6, s. 430-433, bibliogr. 79 poz.. Impact Factor 0.104

barwnik syntetyczny ; żywność ; barwnik spożywczy ; analiza instrumentalna

synthetic dye ; food ; food colour ; instrumental analysis

stosując format:
Nowe wyszukiwanie