Wynik wyszukiwania
Zapytanie: FOOD
Liczba odnalezionych rekordów: 12



Przej¶cie do opcji zmiany formatu | Wy¶wietlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | excel | Nowe wyszukiwanie
1/12
Nr opisu: 0000103764
Tytuł oryginału: Biomechanika kończyn dolnych.
Autorzy: Robert Michnik, J. Pauk, M. Rogalski.
¬ródło: W: Biomechanika i inżynieria rehabilitacyjna. Red. Marek Gzik, Małgorzata Lewandowska-Szumieł, Marek Pawlikowski, Michał Wychowański. Warszawa : Akademicka Oficyna Wydaw. EXIT, 2015, s. 205-230, bibliogr. 87 poz.
ISBN: 978-83-7837-045-1
Seria: (Inżynieria Biomedyczna, Podstawy i Zastosowania ; t. 3)
Liczba arkuszy wydawniczych: 1,2
Słowa kluczowe polskie: kończyna dolna ; biomechanika ; stopa ; staw skokowo-goleniowy
Słowa kluczowe angielskie: lower limb ; biomechanics ; food ; ankle joint
Typ publikacji: U
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.


2/12
Nr opisu: 0000091936
Tytuł oryginału: Oddziaływanie antropogeniczne na ¶rodowisko i występowanie zanieczyszczeń estrogenicznych w żywno¶ci
Autorzy: Mariusz Dudziak, Edyta* Burdzik.
¬ródło: -Aura 2014 nr 5, s. 21-22, bibliogr. 10 poz.
Punktacja MNiSW: 6.000
p-ISSN: 0137-3668
Słowa kluczowe polskie: żywno¶ć ; bezpieczeństwo żywno¶ci ; modulatory hormonalne ; EDCs
Słowa kluczowe angielskie: food ; food safety ; endocrine disrupting compounds ; EDCs
Typ publikacji: A
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. sygn. P.3870
Dostęp on-line:


3/12
Nr opisu: 0000081794
Tytuł oryginału: Zawarto¶ć fenolokwasów w próbkach żywno¶ci
Tytuł w wersji angielskiej: Content of phenolic acids in food samples
Autorzy: Celina Pieszko, A. Orzoł.
¬ródło: -Bromat. Chem. Toksykol. 2012 T. 45 nr 2, s. 159-164, bibliogr. 15 poz.
Punktacja MNiSW: 4.000
p-ISSN: 0365-9445
Słowa kluczowe polskie: fenolokwasy ; spektrofotometria ; żywno¶ć
Słowa kluczowe angielskie: phenolic acids ; spectrophotometry ; food
Typ publikacji: A
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Dostęp on-line:


4/12
Nr opisu: 0000081386
Tytuł oryginału: Zastosowanie ultra wysokosprawnej chromatografii cieczowej (UPLC) do analizy amin biogennych i metyloksantyn w żywno¶ci.
Tytuł w wersji angielskiej: Ultra high performance liquid chromatography in determination of biogenic amines and methylxanthines in food samples
Autorzy: Joanna Płonka, Irena** Baranowska.
¬ródło: W: Aktualne problemy chemii analitycznej. IV Seminarium naukowe. Katowice : Górno¶l±skie Towarzystwo Przyjaciół Nauk im. W. RoĽdzieńskiego, 2010, s. 17
Słowa kluczowe polskie: ultra wysokosprawna chromatografia cieczowa ; aminy biogenne ; metyloksantyny ; żywno¶ć
Słowa kluczowe angielskie: ultra high performance liquid chromatography ; biogenic amines ; methylxanthines ; food
Typ publikacji: K
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.


5/12
Nr opisu: 0000050549
Tytuł oryginału: Metody rozdzielcze i nowe procedury analityczne do analizy mieszanin wybranych zwi±zków biologicznie aktywnych. Rozprawa doktorska.
Autorzy: Joanna Płonka.
Miejsce i rok obrony: Gliwice, 2009
Opis fizyczny: , 159 k., bibliogr. 310 poz.
Uczelnia i wydział: Politechnika ¦l±ska. Wydział Chemiczny.
Promotor: prof. dr hab. Irena** Staneczko-Baranowska
Słowa kluczowe polskie: chromatografia ; leki ; żywno¶ć ; aminy ; witaminy
Słowa kluczowe angielskie: chromatography ; drug ; food ; amines ; vitamins
Typ publikacji: D
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. sygn. Cz.Ab. R-4540
Dostęp BCP¦:


6/12
Nr opisu: 0000081730
Tytuł oryginału: Oznaczanie amin biogennych i metyloksantyn w żywno¶ci metod± HPLC.
Autorzy: Joanna Płonka, Irena** Baranowska.
¬ródło: W: Zastosowanie technik chromatograficznych w analizie ¶rodowiskowej i klinicznej. IV Konferencja Chromatograficzna, ŁódĽ, 8-9 kwietnia 2009. Politechnika Łódzka. Wydział Chemiczny. Instytut Chemii Ogólnej i Ekologicznej. ŁódĽ : [b.w.], 2009, s. 25, bibliogr. 1 poz.
Słowa kluczowe polskie: metyloksantyny ; aminy biogenne ; HPLC ; żywno¶ć
Słowa kluczowe angielskie: methylxanthines ; biogenic amines ; HPLC ; food
Typ publikacji: K
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.


7/12
Nr opisu: 0000081748
Tytuł oryginału: Przygotowanie próbek żywno¶ci do analizy amin biogennych i metyloksantyn.
Autorzy: Irena** Baranowska, Joanna Płonka.
¬ródło: W: Nowoczesne metody przygotowania próbek i oznaczania ¶ladowych ilo¶ci pierwiastków. Materiały XVIII Poznańskiego Konwersatorium Analitycznego, Poznań, 16-17 kwietnia 2009 r. Analityka w metalurgii i inżynierii materiałowej. Materiały X Szkoły Naukowej, Poznań, 15 kwietnia 2009 r. = Modern methods of sample preparation and determination of trace elements. Metallurgy and material engineering analysis. X workshop. Red. H. Matusiewicz, M. Raciborski. Zakład Chemii Analitycznej Wydziału Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej, Komisja ¦ladowej Analizy Nieorganicznej Komitetu Chemii Analitycznej PAN. Poznań : Prodruk, 2009, s. 74, bibliogr. 1 poz.
Słowa kluczowe polskie: żywno¶ć ; aminy biogenne ; metyloksantyny
Słowa kluczowe angielskie: food ; biogenic amines ; methylxanthines
Typ publikacji: K
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.


8/12
Nr opisu: 0000081815
Tytuł oryginału: Oznaczanie składników daj±cych energię w napojach energetyzuj±cych.
Autorzy: Celina Pieszko, Irena** Baranowska.
¬ródło: W: Nauka i przemysł. Metody spektroskopowe w praktyce. Praca zbiorowa. Pod red. Z. Hubickiego. Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Wydział Chemii. Lublin : Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej. Wydział Chemii, 2008, s. 391, bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe polskie: żywno¶ć ; napój energetyzuj±cy ; spektrofotometria pochodna
Słowa kluczowe angielskie: food ; energy drink ; derivative spectrophotometry
Typ publikacji: U
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.


9/12
Nr opisu: 0000088380
Tytuł oryginału: Metoda AAS w analizie wielopierwiastkowej składników diety.
Autorzy: Irena** Baranowska, Piotr Markowski, A. Jaros.
¬ródło: W: Nowoczesne metody przygotowania próbek i oznaczania ¶ladowych ilo¶ci pierwiastków. Materiały XV Poznańskiego Konwersatorium Analitycznego, Poznań, 20-21 kwietnia 2006 r. Materiały odniesienia a wzorce analityczne. Materiały szkoły naukowej, Poznań, 19 kwietnia 2006 r. Zakład Chemii Analitycznej Wydziału Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej, Komisja Analizy Nieorganicznej Komitetu Chemii Analitycznej PAN. Poznań : Zakład Poligraficzny Alwers, 2006, s. 72
Słowa kluczowe polskie: analiza wielopierwiastkowa ; AAS ; żywno¶ć ; produkt spożywczy
Słowa kluczowe angielskie: multi-elements analysis ; AAS ; food ; food product
Typ publikacji: K
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.


10/12
Nr opisu: 0000011923
Tytuł oryginału: Krystalizacja wody w produktach a ich periodyczne zamrażanie.
Tytuł w wersji angielskiej: Ice crystallisation in the high-water content products considering periodic freezing
Autorzy: Joachim** Kozioł, Wiesław Gazda, Krzysztof* Banasiak, Aleksander* Szydło.
¬ródło: W: Kongres nauki Politechniki ¦l±skiej Wydziału Inżynierii ¦rodowiska i Energetyki z okazji 60-lecia Uczelni. 50-lecie kierunku Inżynieria ¦rodowiska. Gliwice : Wydaw. Politechniki ¦l±skiej, 2005, s. 231-239, bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe polskie: żywno¶ć ; zamrażanie produktów ; zamrażanie periodyczne ; krystalizacja wody ; krystalizacja lodu ; stanowisko badawcze
Słowa kluczowe angielskie: food ; products freezing ; periodic freezing ; water crystallisation ; ice crystallization ; test stand
Typ publikacji: U
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l.


11/12
Nr opisu: 0000011927
Tytuł oryginału: Modelowanie przewodzenia ciepła przy zmianie fazy w wybranych układach chłodniczych i zespołach pomp grzejnych.
Tytuł w wersji angielskiej: Modelling heat conduction with change of phase in selected refrigerating systems and heat pump sets
Autorzy: Jan** Składzień, Joachim** Kozioł, Adam** Fic.
¬ródło: W: Kongres nauki Politechniki ¦l±skiej Wydziału Inżynierii ¦rodowiska i Energetyki z okazji 60-lecia Uczelni. 50-lecie kierunku Inżynieria ¦rodowiska. Gliwice : Wydaw. Politechniki ¦l±skiej, 2005, s. 267-274, bibliogr. 23 poz.
Słowa kluczowe polskie: przewodzenie ciepła ; modelowanie ; MES ; metoda różnic skończonych ; zamrażanie górotworu ; pompa grzejna ; gruntowy wymiennik ciepła ; proces przepływu ; komora chłodnicza ; pole temperatury ; żywno¶ć ; zamrażanie produktów
Słowa kluczowe angielskie: heat conduction ; modelling ; FEM ; finite difference method ; rock mass freezing ; heat pump ; ground heat exchanger ; flow process ; cold room ; temperature field ; food ; products freezing
Typ publikacji: U
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l.


12/12
Nr opisu: 0000012445
Tytuł oryginału: Spożywcze organiczne barwniki syntetyczne Charakterystyka, metody analityczne
Tytuł w wersji angielskiej: Organic synthetic food colorants. Characteristics and analytical methods
Autorzy: Irena** Baranowska.
¬ródło: -Przem. Chem. 2005 t. 84 nr 6, s. 430-433, bibliogr. 79 poz.
Impact Factor: 0.104
p-ISSN: 0033-2496
Słowa kluczowe polskie: barwnik syntetyczny ; żywno¶ć ; barwnik spożywczy ; analiza instrumentalna
Słowa kluczowe angielskie: synthetic dye ; food ; food colour ; instrumental analysis
Typ publikacji: A
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. sygn. P.707
Dostęp on-line:


stosuj±c format:
Nowe wyszukiwanie