Wynik wyszukiwania
Zapytanie: BIOLOGICAL RECLAMATION
Liczba odnalezionych rekordów: 10



Przej¶cie do opcji zmiany formatu | Wy¶wietlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | excel | Nowe wyszukiwanie
1/10
Nr opisu: 0000126882
Tytuł oryginału: Sposób biostymulacji aktywno¶ci podłoża stałego nadtlenkiem wapnia, zwłaszcza w procesach technologicznych.
Twórcy: Jolanta Turek-Szytow, Dorota* Marciocha, Korneliusz** Miksch, B. Walawska.
¬ródło: Patent. Polska, nr 229 753. Int. Cl. B09C 1/08. Politechnika ¦l±ska, Instytut Nowych Syntez Chemicznych, Polska
Zgłosz. nr 411 232 z 10.02.2015. Opubl. 31.08.2018, 4 s.
Słowa kluczowe polskie: rekultywacja biologiczna ; biostymulacja aktywno¶ci podłoża stałego
Słowa kluczowe angielskie: biological reclamation ; biostimulation of solid calcium peroxide substrate activity
Typ publikacji: OP
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. sygn. N/Pt
Dostęp on-line:


2/10
Nr opisu: 0000102740
Tytuł oryginału: Koncentracje metali ciężkich w eksperymentalnych mieszaninach rekultywacyjnych zawieraj±cych wybrane odpady termiczne.
Autorzy: Ewelina* Kwa¶niewska, J. Biegańska, Artur* Czachor.
¬ródło: W: Paliwa z odpadów. Badania i rozwi±zania praktyczne. Praca zbiorowa. Pod red. Marcina Landrata. Gliwice : Katedra Technologii i Urz±dzeń Zagospodarowania Odpadów. Wydział Inżynierii ¦rodowiska i Energetyki. Politechnika ¦l±ska, 2015, s. 107-116, bibliogr. 37 poz.
ISBN: 978-83-930232-7-1
Liczba arkuszy wydawniczych: 0,5
Słowa kluczowe polskie: wykorzystanie odpadów ; rekultywacja biologiczna ; mieszanina rekultywacyjna ; stężenie metali ciężkich
Słowa kluczowe angielskie: refuse use ; biological reclamation ; reclaimable mixture ; heavy metals concentration
Typ publikacji: U
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. sygn. Cz.O1 144961


3/10
Nr opisu: 0000095112
Tytuł oryginału: Analiza zawarto¶ci metali ciężkich w mieszaninach zawieraj±cych osady ¶ciekowe i popioły paleniskowe.
Tytuł w wersji angielskiej: Analysis of heavy metals in mixtures containing sewage sludge and ashes
Autorzy: Ewelina* Kwa¶niewska, Jolanta* Biegańska, Michał Kozioł.
¬ródło: W: Paliwa z odpadów 2014. IX Międzynarodowa konferencja, Szklarska Poręba, 19-21 listopada 2014 = Fuel from waste 2014. 9th International conference. [Gliwice] : [Politechnika ¦l±ska. Wydział Inżynierii ¦rodowiska i Energetyki. Katedra Technologii i Urz±dzeń Zagospodarowania Odpadów], 2014, s. 60
ISBN: 978-83-930232-6-4
Organizator: Katedra Technologii i Urz±dzeń Zagospodarowania Odpadów. Wydział Inżynierii ¦rodowiska i Energetyki. Politechnika ¦l±ska
Uwagi: Toż w jęz. ang., s. 60
Słowa kluczowe polskie: odpady ; osad ¶ciekowy ; popiół paleniskowy ; metale ciężkie ; przyrodnicze użytkowanie odpadów ; rekultywacja biologiczna
Słowa kluczowe angielskie: waste ; sewage sludge ; incineration ash ; heavy metals ; natural use of waste ; biological reclamation
Typ publikacji: K
Język publikacji: POL, ENG
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.


4/10
Nr opisu: 0000106533
Tytuł oryginału: Sposób biologicznej rekultywacji podłoży pustynnych, piaszczystych i pylistych.
Twórcy: P. Mężyk, P. Kardasz, J. Kozubek, Wojciech Hryb.
¬ródło: Patent. Polska, nr 213 509. Int. Cl. C09K 17/52, B09B 3/00, C09K 17/32. Izoling-Akam Spółka z o. o., Polska
Zgłosz. nr 389 087 z 21.09.2009. Opubl. 29.03.2013, 10 s.
Słowa kluczowe polskie: rekultywacja biologiczna ; podłoże pustynne ; podłoże piaszczyste ; podłoże pyliste
Słowa kluczowe angielskie: biological reclamation ; desert substrate ; sandy substrate ; dusty substrate
Typ publikacji: OP
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. N/Pt
Dostęp on-line:


5/10
Nr opisu: 0000056309
Tytuł oryginału: Rekultywacja biologiczna zwałowisk po górnictwie węgla kamiennego w prawodawstwie polskim oraz w praktyce
Autorzy: Łukasz Gawor.
¬ródło: -Gór. i Geol. 2009 t. 4 z. 4, s. 35-42, bibliogr. 13 poz.
p-ISSN: 0370-0798
Słowa kluczowe polskie: odpady górnicze ; górnictwo węgla kamiennego ; rekultywacja biologiczna ; rekultywacja zwałowisk powęglowych ; prawo górnicze ; Górno¶l±skie Zagłębie Węglowe
Słowa kluczowe angielskie: mining waste ; coal mining ; biological reclamation ; coal waste dump reclamation ; mining law ; Upper Silesian Coal Basin
Typ publikacji: A
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. sygn. P.4617


6/10
Nr opisu: 0000056312
Tytuł oryginału: Wytyczne dla szczegółowych wymagań wykonania i odbioru prac rekultywacji biologicznej na zwałowiskach po górnictwie węgla kamiennego
Autorzy: Anna** Patrzałek.
¬ródło: -Gór. i Geol. 2009 t. 4 z. 4, s. 107-121, bibliogr. 25 poz.
p-ISSN: 0370-0798
Słowa kluczowe polskie: odpady górnicze ; górnictwo węgla kamiennego ; rekultywacja biologiczna ; rekultywacja zwałowisk powęglowych ; specyfikacja techniczna
Słowa kluczowe angielskie: mining waste ; coal mining ; biological reclamation ; coal waste dump reclamation ; technical specification
Typ publikacji: A
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. sygn. P.4617


7/10
Nr opisu: 0000037570
Tytuł oryginału: Zmiany wła¶ciwo¶ci fizycznych i chemicznych gruntu w obudowanych biologicznie obwałowaniach przeciwpowodziowych rzeki Pszczynki. Rozprawa doktorska.
Autorzy: Agnieszka* Jońca-Makówka.
Miejsce i rok obrony: Gliwice, 2007
Opis fizyczny: , 128 k., bibliogr. 121 poz.
Uczelnia i wydział: Politechnika ¦l±ska. Wydział Górnictwa i Geologii.
Promotor: dr hab. inż. Anna** Patrzałek
Słowa kluczowe polskie: odpady górnicze ; zagospodarowanie odpadów ; wał przeciwpowodziowy ; rekultywacja biologiczna
Słowa kluczowe angielskie: mining waste ; waste disposal ; flood bank ; biological reclamation
Typ publikacji: D
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. sygn. Cz.Ab. R-4405
Dostęp BCP¦:


8/10
Nr opisu: 0000029451
Tytuł oryginału: Ocena procesu rekultywacji biologicznej zwałowisk odpadów po przemy¶le górniczym i hutniczym
Autorzy: Anna** Patrzałek.
¬ródło: -Gór. i Geol. 2006 t. 1 z. 3, s. 33-48, bibliogr. 22 poz.
p-ISSN: 0370-0798
Słowa kluczowe polskie: odpady górnicze ; odpady poflotacyjne ; zwałowisko pogórnicze ; rekultywacja biologiczna ; zadrzewienie
Słowa kluczowe angielskie: mining waste ; flotation waste ; post-mining dumping ground ; biological reclamation ; reforestation
Typ publikacji: A
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. sygn. P.4617


9/10
Nr opisu: 0000022159
Tytuł oryginału: Problemy estetyki w zagospodarowaniu zwałowisk górniczych.
Tytuł w wersji angielskiej: Aesthetic issues of the spoil heaps management
Autorzy: Krzysztof Marek Rostański.
¬ródło: W: Rekultywacja terenów uprzemysłowionych. Konferencja naukowa. Gliwice : Wydaw. Politechniki ¦l±skiej, 2006, s. 121-131, bibliogr. 22 poz.
Seria: (Zeszyty Naukowe ; Politechnika ¦l±ska nr 1732 Górnictwo ; z. 272)
Słowa kluczowe polskie: zwałowisko górnicze ; rekultywacja terenów pogórniczych ; land art ; rekultywacja biologiczna
Słowa kluczowe angielskie: mining dump ; reclamation of post-mining areas ; land art ; biological reclamation
Typ publikacji: RK
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. sygn. P.3352


10/10
Nr opisu: 0000019859
Tytuł oryginału: Sanacja nieużytków miejskich metod± kreowania sukcesji ro¶lin.
Tytuł w wersji angielskiej: The cure of urban wasterlands useing method of the creation of the plant succession
Autorzy: Krzysztof Marek Rostański.
¬ródło: W: ULAR. Odnowa krajobrazu miejskiego. Pomysły, programy, projekty. Materiały międzynarodowej konferencji naukowej zorganizowanej w ramach Kongresu Nauki z okazji jubileuszu 60 rocznicy powstania Politechniki ¦l±skiej, Gliwice, 02-04 czerwca 2005. Red. Nina Juzwa [i in.]. Gliwice : Wydział Architektury Politechniki ¦l±skiej, 2005, s. 453-464, bibliogr. 15 poz.
Słowa kluczowe polskie: nieużytki ; sukcesja ro¶linno¶ci ; kurczenie się miasta ; rekultywacja biologiczna
Słowa kluczowe angielskie: wasteland ; plant succession ; shrinking city ; biological reclamation
Typ publikacji: RK
Język publikacji: POL
Zasieg terytorialny: K
Afiliacja: praca afiliowana w P¦l.
Lokalizacja ¬ródła: P¦l. sygn. 114263


stosuj±c format:
Nowe wyszukiwanie